Oboseala postprandiala

Oboseala postprandiala

In articolul de astazi vreau sa discutam cateva aspecte ale alimentatiei haotice pe care multi dintre noi am avut-o sau inca o avem. Intr-adevar, viata ne impinge de multe ori la mese rapide, cu nutrienti falsi care ne dau impresia ca ne satura, dar care peste jumatate de ora ne imping sa deschidem iarasi frigiderul. Si atunci ce alegem? Pofta sau sanatatea? Si de ce suntem obositi dupa masa?

Am cazut des in capcana aceasta, in care ma pacaleam pe mine, ca „hai ca pot sa ciugulesc putin acum, dar hai ca pot si mai tarziu…ca daca azi am mancat un corn, sigur maine pot manca iar ca doar nu o fi bai”. Si uite asa incepi sa iti extinzi meniul, poate chiar fara sa vrei, si ajungi la finalul zilei mai obosita, mai vlaguita, mai hamesita si nu stii ce sa mai faci. Been there, done that.

Cum sa iti faci ordine in ganduri?

Ia un loc, respira, bea un pahar cu apa si gandeste-te. Ce fac rau de imi e in continuu foame, de ce nu reusesc sa scap de kilogramele in plus si ce alimente ar trebui sa inlocuiesc? Asta am facut eu, iar cu ajutorul Clinicii Dr Negoita si a doamnei nutritionist Alexandru Alexandra am reusit sa imi refac alimentatia.

Nu a fost usor, insa efectele au fost vizibile inca din prima saptamana. Pe langa kilogramele date jos, am ajuns la o stare de bine cu mine, am fost mai odihnita, mai relaxata putin si am putut sa ma bucur in momentul in care probam hainele din dulap.

De ce suntem obositi cand mancam zahar?

Te-ai gandit vreodata de ce la finalul zilei cazi din picioare, esti vlaguit, nu ai energie desi chiar cu o ora inainte ai mancat ceva dulce? Pai hai sa iti explic.

In momentul in care consumi o cantitate mare de zahar, energia ta creste, insa doar pe moment, aceasta fiind trecatoare, pentru ca mai apoi sa cazi intr-o stare de somnenta. Organismul reactioneaza rapid la niveluri ridicate ale glucozei in sange, eliberand imediat si in cantitati mari insulina din pancreas. Urmeaza apoi o scadere brusca a glicemiei, ceea ce te poate face sa te simti foarte letargic. De aici si pofta constanta de dulciuri, in incercarea de a contracara somnolenta si a ridica din nou nivelul de energie.

Totusi, in general, spun diverse studii, ca o stare de somnolenta dupa masa este complet normală. Insa sunt mai multi factori ce contribuie la asa numita „oboseala postprandiala”. Haideti sa ii cunoastem.

Cauzele somnolentei postprandiale

  1. Ai avut o masa bogata in proteine si carbohidrati.
  2. Ai mancat mai mult decat trebuia
  3. Nu ai dormit suficient in timpul noptii
  4. Ai consumat alcool in timpul mesei.

In urmatorul articol o sa vorbim si despre consumul exagerat de proteine care ne impiedica sa avem un stil alimentar echilibrat. Pana atunci aveti grija de voi.

KISSES AND HUGS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *